THORIKOS Project

 

 

De resten van de archeologische site van de Thorikos liggen verspreid over de Velatouri-heuvel en het schiereiland Haghios Nikolaos. De site sluit direct aan bij het bergachtige Lauriongebied, dat zich over 200 Km2 uitstrekt in het zuiden van Attika. De Velatouri kijkt uit over de zee, het eiland Makronisi, de Adamivlakte en de Potamivallei.

Thorikos dat zich op het grondgebied van Lavrion en Keratea bevindt, ligt op 50 Km van Athene en op 15 Km van Sounion.

Geografisch gezien is dit een absolute toplocatie: Thorikos situeert zich aan een baai die kon functioneren als een veilige natuurlijke haven en ligt eveneens langs een van de belangrijkste wegen die Zuid-Attika met Athene verbindt

Los van de geografische voordelen, speelde de geologie van de streek eveneens een heel grote rol in de succesvolle geschiedenis van Thorikos en de Laurion. Reeds zeer vroeg stootte men er op  waardevolle ertsen, waarvan zilver (onder de vorm van galena) de meest belangrijke is. De allereerste bewijzen van exploitatie in de Laurion gaan terug tot het laat-Neololithicum, en vormen daarbij meteen bewijs voor één van de de oudste sporen van zilverontginning en bewerking in de antieke wereld. Op enkele tussenpozen na, kunnen de activiteiten gevolgd worden tot in de laat-Romeinse periode, wanneer de mijnen definitief worden verlaten. Pas in de 19de eeuw zal het CFML (la Compagnie Française des Mines du Laurion) de zilverindustrie nieuw leven inblazen. In 1978 werd een punt gezet achter de zilverexploitatie in de Laurion.

Momenteel zijn er twee Belgische universiteiten, de Universiteit Gent en de Université de Liège, actief in het project Thorikos. Zij werken er onder auspiciën van de Belgische School te Athene. (EBSA).